Informatie workshoprondes

Dag van de Wijkteams 2024

Workshopronde 1

Over de workshop:
Bij de Persoonlijke Aanpak Delft (PAD) hebben we een zeer effectieve werkwijze om met jongeren in criminele netwerken aan de slag te gaan. Het doel? Minder overlast en criminaliteit door jongeren in de stad. Tijdens deze workshop leggen we uit hoe onze aanpak werkt, beschrijven we het belang van samenwerking tussen de betrokken partijen en wat het zo effectief maakt. Ben je nieuwsgierig hoe je vanuit het wijkteam kunt werken met jongeren in een crimineel netwerk? Kom dan naar deze workshop waarbij we inspiratie en inzicht bieden en ervaringen uitwisselen met collega’s uit andere regio’s.

Door:
Dick Hoogendijk, Berend Boten (Delft Support) en Yara Bakx (Zorg- en Veiligheidskamer Delft)

Over de workshop:
Als Wijkteams Enschede en Jeugdbescherming Overijssel zijn we dit jaar een mooi initiatief gestart. De mogelijkheid om je vakmanschap te verrijken, verdiepen, verbreden: vanuit het wijkteam kan je bij de jeugdbescherming gaan werken en andersom. Ben je benieuwd hoe deze samenwerking bijdraagt aan de professionele ontwikkeling van beide teams? Sluit dan aan en ontdek hoe dit initiatief de praktijk verrijkt!

Door:
Renée Koekkoek op Munsterhuis (Wijkteams Enschede) en Claire Diets (Jeugdbescherming Overijssel)

Over de workshop:
Wil je jouw gesprekken en begeleiding naar een hoger niveau tillen? Ontdek de kracht van visueel werken in deze interactieve workshop! Het inzetten van tekeningen en symbolen maakt gesprekken niet alleen levendiger, maar ook effectiever. Beelden helpen mensen meer betrokken te raken, sneller te begrijpen en complexe vraagstukken simpel te maken. Of je nu werkt met kinderen, jongeren, ouders of collega’s, visueel werken biedt inspiratie en helpt om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. In deze workshop leer je waarom tekenen een krachtige tool is en ga je direct zelf aan de slag. Met volop ruimte om te oefenen. Geen zorgen, je tekeningen hoeven niet perfect te zijn!

Door:
Eva Lammens en Franca Lieffering van Eck (Inzowijs)

Over de workshop:
Tijdens deze workshop vertellen we je over de kansen en mogelijkheden van collectieve ondersteuning in combinatie met e-health. We laten zien in welke fase e-health, in groepsverband, ingezet kan worden. Je krijgt praktische tips en handvatten hoe je collectieve ondersteuning in kan zetten binnen de door jullie geboden hulp. We bespreken ervaringen van wijkteams en gaan hierover samen verder in gesprek.

Door:
Mariska Meijer (Incluzio), Maartje Cox en Kevin Hofman (Gezondeboel)

Over de workshop:
Hoe ontwikkelt het vakmanschap van wijkteamprofessionals in een continu veranderende samenleving? In het traject ‘Lerend Versterken’ hebben de Associatie Wijkteams en het NJi dit onderzocht. Tijdens deze interactieve workshop delen we de inzichten uit dit traject en nodigen we je uit voor een verdiepend gesprek. Of je nu in een wijkteam werkt of niet, deze sessie biedt de kans om stil te staan bij jouw vak en dat van de ander. Wat is daarin voor jullie van waarde? Wil je jouw vakmanschap verder versterken? Sluit dan aan bij dit ‘luisterend gesprek’ en laat je inspireren!

Door:
Herma Ooms en Jeannet Buurman (Nederlands Jeugdinstituut)

Over de workshop:
In deze workshop kijken we samen naar een overzicht van werkzame elementen die kunnen helpen om inwoners passender te ondersteunen. Deze elementen hebben we met inwoners, ervaringsdeskundigen en sociaal professionals uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan: een vaste contactpersoon, continuïteit, maatwerk, toegankelijkheid en basishouding van de professional. Op die basishouding zoomen we tijdens de workshop graag verder in. Wat herken je, wat pas je al toe, wat heb jij of heeft jouw team nodig om vanuit zo’n basishouding te werken?

Door:
Jeroen de Haan-Rissmann en Hilde van Xanten (Movisie)

Over de workshop:
 In de praktijk zien we een verschuiving naar meer regionaal geïntegreerde crisisinterventie, die 24/7 beschikbaar is voor een brede doelgroep (‘0-100’) binnen het zorg- en veiligheidsdomein. Samen met Sietske Martens van het Crisis Interventie Team Hart van Brabant bespreken we de werkzame elementen van deze aanpak. We zijn ook benieuwd naar jullie ervaringen: hoe verbinden jullie degenen die bij acute situaties ‘er op af gaan’ (eropaffers) met de vaste hulpverleners in huishoudens (bijblijvers)? Deel je inzichten en laten we samen de aanpak van zowel acute als structurele onveiligheid versterken.

Door:
Sietske Martens (Crisis Interventie Team Hart van Brabant) en Ieta Polman (landelijke ‘Aanpak acuut onveilig’)

Over de workshop:
In deze workshop duiken we in de verhalen van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB). We laten zien hoe verschillende manieren van kijken naar deze jongeren leiden tot verschillend handelen. Uit de verhalen blijkt de kracht van ontmoeting. Ze hebben mensen nodig die hen écht zien en begrijpen. We bieden je  concrete handvatten om signalen beter op te vangen en aan te sluiten bij hun leefwereld. Met deze inzichten draag je actief bij aan een inclusieve maatschappij, waar ook jongeren met een LVB zich gewaardeerd voelen.

Door:
Camilla Verschoore (Landelijk Kenniscentrum LVB) en Thijs Tuenter (Nederlands Jeugdinstituut)

Over de workshop:
In de wijk zijn zowel bewoners als beroepskrachten actief. Vaak sluiten hun activiteiten niet goed op elkaar aan, terwijl ze elkaar juist enorm kunnen versterken. Bij community-up werken – als tegenhanger van top-down en bottom-up werken – maken bewoners en beroepskrachten samen plannen en voeren die plannen vervolgens ook samen uit. Binnen community-up werken is de ontmoeting van groot belang. Alleen als je het echte gesprek voert van mens tot mens, ontdek je hoe je elkaar – vanuit heel verschillende achtergronden – kunt versterken. In deze workshop neemt Evert Jan van Hasselt je mee in wat community-up werken is en ervaar je op speelse wijze wat er komt kijken bij community-up werken. 

Door:
Evert Jan van Hasselt

Over de workshop:
In deze workshop voor bestuurders en managers duiken we in de kenmerken van een stevig lokaal team en de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit doen we aan de hand van de werkpakketten die door het ondersteuningsteam stevige lokale teams zijn ontwikkeld in samenwerking met de Associatie Wijkteams, het NJI, Movisie, Instituut Publieke Waarden en het Verwey Jonker instuut. We staan niet stil en blijven doorontwikkelen. De ondersteuningslijn ‘stevig lokale teams’ van de VNG ondersteunt en stimuleert gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Hoe geef je invulling aan de bredere opdracht? Wat vraagt dit van samenwerking met netwerkpartners en de randvoorwaarden voor professionals? In deze interactieve sessie verkennen we deze vragen en delen we praktische inzichten om aan de slag te gaan.

Door:
Paulien van Triest en Pieter Houwers (transformatiecoaches VNG)

Workshopronde 2

Over de workshop:
We ontmoeten elkaar steeds vaker online. Welke kansen zijn er voor de wijkteams? Het Sociaal Kernteam Westland werkt op diverse manieren met e-health. Naast een blended aanpak (online en offline) tijdens een traject, bieden we bij de aanmelding direct zelfhulpmodules aan. Gezinnen kunnen zo zelf alvast aan de slag met vragen ter voorbereiding op de analyse. In deze workshop nemen we je mee in onze ervaringen met e-health: wat werkt, wat zijn de uitdagingen, en welke lessen hebben we geleerd bij de implementatie? Vanuit deze inzichten gaan we verder met hoe we de verklarende analyse invulling geven.

Door:
Niels van Kuijen en Suzanne van den Bos (Sociaal Kernteam Westland)

Over de workshop:
Als professional in zorg en welzijn ben je het belangrijkste instrument in de begeleiding van inwoners. Maar hoe maken we ons werk toekomstbestendig? In de Rijnstreek werken we met een mix van ondersteuningsvormen: digitaal, collectief, op afstand en individuele begeleiding. Met onze interne app stellen professionals de juiste mix samen, en via een online sociale kaart vinden inwoners zelf hun weg naar ondersteuning. Daarnaast kijken we hoe we individueel aanbod collectief kunnen aanbieden. Een mooi voorbeeld is de training ‘Structureren kan je leren’, ontwikkeld door onze wijkcoach naar aanleiding van veelvoorkomende hulpvragen op dit gebied. Zó werken wij aan het toekomstbestendig maken van het sociaal domein. Wil je weten hoe wij werken en wat inwoners en opdrachtgevers hiervan vinden? Kom dan naar deze workshop!

Door:
Frank van Zuijlen, Niels Goossens en Wilko Kuus (Tom in de buurt)

Over de workshop:
 Generatie Z doet haar intrede op de werkvloer – hoe werk je effectief samen met vier verschillende generaties in één team? Het zorgt voor uitdagingen maar vooral ook kansen. In deze interactieve lezing helpen we je bewust te worden van elkaars krachten, valkuilen en manieren om optimaal samen te werken. We delen volop praktische voorbeelden, tips en tricks. We kijken ernaar uit om samen met jullie deze uitdagingen én mogelijkheden te verkennen!

Door:
Cheryl Bakker – van der Hoorn en Carlijne Rip (de Zorgfabriek)

Over de workshop:
Hoe blijf je in verbinding en hou je tegelijk oog voor de veiligheid van kinderen in gezinnen waar ouderproblematiek speelt zoals ouders met psychische problemen, verslaving of een LVB? Het is een van de dilemma’s waar professionals tegenaan lopen bij het werken met de meldcode. In deze workshop gaan we hierop in en bespreken we de kracht van de ontmoeting, waarbij de focus ligt op samenwerking met het gezin én hun (informele) netwerk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden bespreken we manieren hoe we gefaseerd samen kunnen werken aan veiligheid in deze complexe gezinnen.

Door:
Claudia van Dijk-Popovici (Lokalis) en Roely Drijfhout (Augeo)

Over de workshop:
Wanneer ervaar je dat doelen en bedoelingen dichterbij komen? En wanneer raken ze uit het zicht? Welke context ondersteunt het werk van beleidsadviseurs en wat werkt juist belemmerend? Tijdens deze workshop duiken we in deze vragen. En we delen de inzichten uit de interviews met beleidsprofessionals en het rapport ‘Zicht op de beleidsmaker’ van het NJi. We gaan met elkaar in gesprek, met als doel om het bewustzijn over jouw eigen rol en deskundigheid en die van de ander te vergroten. Doe jij mee?

Door:
Loes Keijzer (gemeente Oostzaan en Wormerland), Herma Ooms, Jeannet Buurman (Nederlands Jeugdinstituut)

Over de workshop:
Hoe verhouden wijkteams zich tot de sociale basis? En hoe kunnen ze deze versterken én benutten in hun dagelijkse werk? Aan de hand van de publicatie ‘Sociale basis versterken, investeren in de toekomst’ nemen we je mee in deze dilemma’s. Tijdens de workshop ga je aan de slag met de 10 bouwstenen uit de publicatie, die samen bijdragen aan een veerkrachtige, inclusieve en zorgzame samenleving. Deze bouwstenen bieden concrete handelingsperspectieven voor iedereen die betrokken is bij het versterken van de sociale basis.

Door:
Jacques van de Ven (Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid), Andrew Britt (Verwey-Jonker Instituut) en Annette van den Bosch (Movisie)

Over de workshop:
Wat is het verhaal achter monitoring? Hoe ga jij nu om met monitoring? In hoeverre leer je ervan? Aan de hand van de eerste resultaten uit de vragenlijst ‘Hoe werken onze wijkteams?’ praten we tijdens deze workshop samen over hoe we op een andere manier naar monitoring kunnen kijken. Met opgedane kennis uit de leergroep monitoring van de Associatie Wijkteams en de expertise van het NJi leer je hoe om te gaan met het duiden van opbrengsten en dit toe te passen in de eigen praktijk. Stap van weten naar leren en geef data meer betekenis in jouw werk!

Door:
Erwin Lots (CJG Capelle aan den IJssel), Armaghan Efat en Thijs Tuenter (Nederlands Jeugdinstituut)

Over de workshop:
Onderzoek geeft aanleiding om de toegankelijkheid van de ondersteuning voor jeugdigen en gezinnen te verbeteren. Ervaringsdeskundigen kunnen hier een brug slaan: zij begrijpen de leefwereld en behoeften van inwoners. Zij kunnen beide werelden bij elkaar brengen en zo bijdragen aan het verbeteren van de toegankelijkheid en het vergroten van de effectiviteit van de ondersteuning. In deze workshop nemen ervaringsdeskundigen je mee in het spel ‘De weg van ervaringsdeskundigheid’. Ontdek al spelend de veelzijdigheid van ervaringskennis – van persoonlijke verhalen tot werken als ervaringsprofessional. We bespreken ook hoe wijkteams optimaal kunnen samenwerken met ervaringsdeskundigen: wat is nodig, en wat levert het op?

Door:
Lydia van Hal, Judith van Haare (MIND), Marjon Tijl (Regioplan), Zonneke Kimpen (NJR) en Elise van den Brink (IxtaNoa)

Over de workshop:
Om echt verschil te maken, is het essentieel om voorbij individuele of organisatiebelangen te kijken en samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Elkaar ontmoeten en netwerken (het leggen en onderhouden van contacten) zijn hiervoor onmisbaar. Maar hoe doe je dat? In deze workshop gaan we in op de basisprincipes van netwerken en beïnvloeden (lobbyen). Hoe lobby jij nu al en kan dit bewuster en effectiever? Laten we ontdekken hoe we door verbinding en samenwerking lokaal en nationaal positieve impact kunnen creëren.

Door:
Sonja Volten (Zunderdorp & Smit)

Over de workshop:
In deze workshop voor bestuurders en managers duiken we in de kenmerken van een stevig lokaal team en de relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Dit doen we aan de hand van de werkpakketten die door het ondersteuningsteam stevige lokale teams zijn ontwikkeld in samenwerking met de Associatie Wijkteams, het NJI, Movisie, Instituut Publieke Waarden en het Verwey Jonker instuut. We staan niet stil en blijven doorontwikkelen. De ondersteuningslijn ‘stevig lokale teams’ van de VNG ondersteunt en stimuleert gemeenten en uitvoeringsorganisaties. Hoe geef je invulling aan de bredere opdracht? Wat vraagt dit van samenwerking met netwerkpartners en de randvoorwaarden voor professionals? In deze interactieve sessie verkennen we deze vragen en delen we praktische inzichten om aan de slag te gaan.

Door:
Paulien van Triest en Pieter Houwers (transformatiecoaches VNG)

Over de workshop:
In deze workshop delen we de laatste inzichten over jongeren met gescheiden ouders. Wat zijn de mogelijke gevolgen van een scheiding voor het algemene welzijn van jongeren? Welke factoren spelen hierbij een belangrijke rol? We presenteren wat bekend is uit wetenschappelijk onderzoek, met bijzondere aandacht voor de stem van jongeren zelf (jongerenparticipatie) bij scheidingen. Daarnaast gaan we graag met jullie in gesprek over hoe professionals, die veel contact hebben met deze doelgroep, dit kunnen toepassen en vormgeven in hun werk.

Door:
Rianne van Dijk en Inge van der Valk (Universiteit Utrecht)